top of page

Kuusi, kuusenkerkkä ja neulaset

Kuusi on toinen tuttu puu meille suomalaisille eikä sillä ole ns. näköislajeja, joihin sen voisit sekoittaa. Tarvitset aina luvan maanomistajalta, jos aiot kerätä kuusenkerkkiä, kuusenneulasia tai havuja. Niiden keruu ei kuulu siis jokamiehenoikeuksiin.

Havupuut sisältävät hartseja, eivät välttämättä sovellu hartsiallergisille, munuaisongelmista tai sydämen vajaatoiminnasta kärsiville eikä astmaatikoille.

Ruokavirasto ei suosittele raskaana oleville, imettäville eikä pienille lapsille villiyrttien käyttöä esim. yrttijuomia (poikkeuksena teekasveista haudutetut juomat)

Fresh Norway Spruce tips on a late spring evening in Estonian boreal forest_.jpg
Mikä on kuusenkerkkä

Kuusenkerkät ovat kuusen nuoria vaaleita vuosikasvaimia, joita voit kerätä keväällä touko-kesäkuun vaihteessa ennen kuin niistä kasvaa tummia kovia neulasia. Kerkät kerätään 2-4 cm pituisina.

Saako kuusenkerkkiä kerätä?

Kuusenkerkkien ja neulasten keruuseen tarvitset aina maanomistajan luvan. Älää kerää kerkkiä taimikoista. Älä mielellään kerää kerkkää aivan oksien päistä.

Mihin kuusenkerkät ja neulaset auttavat?

Kuusenkerkät ja -neulaset sisältävät paljon C-vitamiinia ja antioksidantteja. Niitä käytetään paljon lääkkeenomaisesti. Kerkkien ja neulasten raikas tuoksu piristää ja virkistää verenkiertoa, lämmittää käsiä ja jalkoja sekä lieventää reuman oireita. 

Kuusenkerkissä on  C-vitamiinin ja antioksidanttien lisäksi karoteenia, kivennäis- ja aromiaintia. Kuusessa on myös lignaania, jonka merkitystä syövän ehkäisyssä tutkitaan nykyisin paljon.

Voiko kuusenneulasia ja kerkkiä syödä?

Ruokaviraston mukaan kuusenkerkkiä on turvallista syödä. Kuusenneulasten turvallisuudesta elintarvikkeina ei ole riittävästi tietoa, joten kaupallisessa mielessä niitä ei ole hyväksytty elintarvikkeeksi. 

Kuusenneulaset soveltuvat ns. ravintolisäksi ja yrttiteeksi, joten voit kuurinomaisesti  turvallisesti kokeilla neulasia, jos et kuulu alla oleviin riskiryhmiin.

Havupuut sisältävät hartseja, eivät välttämättä sovellu hartsiallergisille, munuaisongelmista tai sydämen vajaatoiminnasta kärsiville. 

Ruokavirasto ei suosittele raskaana oleville, imettäville eikä pienille lapsille villiyrttien käyttöä esim. yrttijuomia (poikkeusena teekasveista haudutetut juomat)

Mihin kuusenkerkkiä ja neulasia voi käyttää?

Kotitalous käyttö

 

Kuusenkerkkä: Miedosti sitruunainen maku, jota voit käyttää tuoreena ja pakastettuna kala- ja kasvisruokiin, salaatteihin, juomiin, leivontaan, aamupalalla, mausteöljyihin, pestoon jne. Voit keittää tuoreista tai pakastetuista kerkistä siirappia, käyttää kosmetiikassa, ihon kuorinnassa jne. 

 

Kuusenneulaset:  Kokeile kuurinomaisesti yrttiteenä, havupuu-uutejuomana, höyryhengitykseen. Voit valmistaa tuoksupusseja löylyveteen, jalkakylpyjä, voiteita, salvoja jne.

 

Kaupallinen käyttö

 

Kuusenkerkkien turvallisuudesta elintarvikekäytössä on riittävästi tietoa, joten kerkät soveltuvat  elintarvikkeeksi myös kaupalliseen tarkoitukseen.

 

Kuusenneulasista elintarvikkeena ei ole  riittävästi tietoa. Niistä voit valmistaa myyntiin vain ns. ravintolisiä ja yrttiteetä.

 

Aina, kun valmistat kosmetiikkaa myyntiin, huomioi kosmetiikka-asetus ja sen vaatima turvallisuusselvitys, joka jokaisen yrittäjän on teetettävä tuotteestaan. Lisätietoja www.tukes.fi/kemikaalit/kosmetiikka 

bottom of page