top of page

Koivu, koivulehdet ja koivunmahla

Koivu on tuttu puu meille suomalaisille eikä sillä ole ns. näköislajeja, joihin sen voisit sekoittaa. Tarvitset aina luvan maanomistajalta, jos aiot kerätä koivunlehtiä tai valuttaa koivunmahlaa, sillä ne eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin.

 

KOIVU: Sisältää paljon C-vitamiinia, käytetään paljon lääkkeenomaisesti, lehdet poistavat lihasjännitystä ja pehmentävät ihoa. Käytetään ihottumiin, jäsenten särkyyn, kiihdyttämään kuona-aineiden poistoa, nivelvaivoihin, reumavaivoihin, ehkäisemään tulehduksia.

branch of birch tree (Betula pendula, silver birch, warty birch, European white birch) wit
Miten erotan hieskoivun ja rauduskoivun?

Suomessa kasvaa kaksi puumaista koivua, hieskoivu ja rauduskoivu. Molempien koivujen lehtiä ja mahlaa voi hyödyntää elintarvikkeina ja hyvinvointituotteina. Seuraavasta taulukosta näet, miten erotat hieskoivun ja rauduskoivun toisistaan:

Koivunlehden terveysvaikutukset?

Koivunlehdissä on C-vitamiinia 140 - 240 mg/100 g, rauduskoivussa yleensä enemmän kuin hieskoivussa. Rauduskoivun lehdissä on myös hieskoivua parempi aromi.

Mihin koivua voi käyttää? Voiko koivunlehtiä syödä? Mitä tehdä koivunlehdistä?
Milloin koivunlehdet tulevat? Milloin koivunlehdet kerätään?

Koivunlehdet kannattaa kerätä aamukasteen kuivattua aamupäivällä riipimällä. Älä kerää samasta oksasta kaikkia koivunlehtiä. 

 

Usein koivunlehdet kannustetaan keräämään ennen juhannusta, mutta laadukkaimmat lehdet itse keräsin kesällä 2022 heinäkuun alkupuolella ns. kasvavan kuun aikana eli uudenkuun ja täysikuun välissä. Tulevana kesänä tämän perimätiedon mukaan paras lehtien keruuaika on 19.6 - 2.7.2023.

Mikä on koivunmahla?

Koivunmahla on luonnon oma tuote, jonka koivu itse valmistaa. Sitä kutsutaan puuvedeksi ja metsänmaidoksikin. Koivunmahla on siis täysin kasvisperäinen luonnon itsensä alusta loppuun sakka valmistama tuote, jolla voit korvata maidon ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa.

 

Koivun juuret valmistavat mahlan puhtaasta pohjavedestämme.  Kesän ajan koivu valmistaa auringon energian ja lehtivihreän avulla vedestä ja hiilidioksidista sokereita. Syksyllä koivu varastoi sokerit juuriinsa kevättä varten. Talven jälkeen lumien sulaessa, koivu alkaa heräilemään. Juuret imevät maasta vettä ja ravinteita, jolloin juuriin varastoidut aineet muuttuvat taas sokereiksi. Kun sokerit,hedelmähapot ja mineraalit alkavat virrata koivun solukoissa, mahla nousee juurista kohti latvustoa ja herättää koivun, jonka me näemme koivun vihertävinä hiirenkorvina. Siitä alkaa upea kesä ja luonnon kasvukausi.

 

Koivunmahla siis sisältää puun heräämisen ja kasvuun lähdön kannalta kaikki oleelliset aineet.

Onko koivunmahla terveellistä? Mille koivunmahla maistuu?

Koivunmahla sisältää luonnon omia sokereita, glukoosia ja fruktoosia. Mahlan sokeripitoisuus on 1,5-2% . Lisäksi mahlassa on erilaisia hedelmähappoja, joista suurin osa omenahappo sekä mineraaleja. Mahlassa on runsaasti kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, mutta ei lainkaan natriumia. 

 

Koivun mahla on mukavan makeaa luonnostaan. Maku vaihtelee kasvupaikan mukaan.

Mihin koivunmahlaa käytetään? Voiko koivunmahlaa juoda?
Miten mahlaa valutetaan?

Valitse koivu, jonka halkaisija on noin 20 cm rinnan korkeudelta

 

Poraa noin 3-5 cm syvä reikä puun varjostetulle puolelle vinosti ylöspäin, noin 20 cm maanpinnan yläpuolelle. Työnnä muoviletkun toinen pää reikään ja toinen pää suljettuun kannelliseen astiaan. Aseta säiliö varjoon ja ympäröi se lumella, jos mahdollista.


Tyhjennä astia vähintään kahdesti päivässä. Vaihda aina puhtaat keruuvälineet (letku, astia). 

Koivunmahla pilaantuu helposti, joten siirrä maha heti jääkaappiin. Mahla säilyy jääkaapissa vain muutaman päivän. Pakasta mahla mahdollisimman tuoreena sopiviin kerta-annoksiin.

bottom of page